НЕ БОЯТИСЬ ПОЧАТИ

На сторінках журналу "føle", про який я незабаром розповім, є 2 статті, написані мною. Сьогодні перекладу одну з них тут, бо тема близька кожному - починання. Я сама нещодавно змогла переступити через внутрішні страхи і невпевненість, а вже зараз можу насолоджуватись електронними сторінками, про які так давно мріяла.
Як часто реалізація ідей відкладалася кращі часи, а проекти засихали від бездіяльності з боку автора? Безперервна низка сумнівів і роздумів гальмували процес реалізації задуманого, пригнічуючи і сіючи ще більше вагань. Власноруч руйнували мрію, відкладаючи перший крок на широковідоме «завтра». Більшість спихає це на лінь, але причини відтягування ховаються набагато глибше. У них і потрібно розібратися, щоб початок нарешті був покладеним.


— З чого почати? 

Найчастіше відсутність досвіду і страх перед незвіданим грають злий жарт, не даючи змоги розвиватися в обраному напрямку. «Яким повинен бути перший крок?», «Що якщо я відразу ж помилюся?», «За що потрібно взятися в першу чергу? Я нічого не знаю, у мене нічого не вийде!» - ці думки безперервно крутяться в голові, викликаючи легку паніку і бажання скоріше забути про свою ідею, повернувшись до звичних справ. Виходити із зони комфорту складно, але часом саме це приносить приголомшливі плоди успіху в майбутньому.

Потрібно пам'ятати, що кожен, хто досяг певних висот, кого хочеться брати в приклад, починали з крихітних кроків. Вони теж помилялися, сумнівалися, але зуміли взяти свою нерішучість під контроль, почавши діяти. Дізнайтеся, що робили люди, що працюють в тій сфері, в якій бачите себе. Завдяки Інтернету зробити це нескладно. Можливо саме там знайдуться відповіді, які покажуть, яким повинен бути перший крок.

Навіть якщо старт буде невдалим, це ще не дає приводу відмовитися від своєї мети. Помилки - це завжди досвід. Ніщо не буде марним і всі напрацювання обов'язково знадобляться у майбутньому. Вибираючи нове заняття потрібно бути готовим до його таємниць і несподіванок. Ніщо не пройде гладко від початку до кінця. Постійно будуть виникати заковики, проблемні ситуації та перешкоди. Але якщо Ви сприймаєте їх у позитивному ключі, як збагачення знань, вони перестають лякати і розпалюють азарт.

— Страх невдачі 

Падати боляче. Розчарування, втрата впевненості та поразки навряд викликають приємні асоціації. Це те, що кожен хоче оминути, і це нормально. Не завжди все в райдужних тонах. Гіркоту невезіння потрібно дізнатися, аби оцінити повною мірою успіх і радість від того, що буде далі. Але часто, ще не спробувавши, не впізнавши болю від невдачі, людина здається. У думках виникає сценарій песимістичного розвитку подій, від чого хочеться скоріше відмовитися від свого задуму. Повернутися до звичних буднів, де все стабільно і безпечно, де можна не ризикувати і не нести відповідальність за серйозні рішення.

Варто запитати: «Чи буду я жалкувати, якщо не спробую, не наважуся?». Зважте, наскільки важлива Вам Ваша ідея. Відмовтеся від неї або ж почніть діяти, припиняючи постійно аналізувати. Навіть якщо навички недостатньо хороші, не знаєте, як зробити те чи інше, як грамотно все втілити. Кількість завжди перетворюється на якість, тому, ретельно працюючи, вміння вдосконалюється. Запасіться вірою в свої сили, підтримкою однодумців і не забувайте, навіщо Ви це робите.


—  Відсутність конкретних цілей 

Ось вона мрія, зовсім-зовсім близько. Здається, варто трохи витягнути руку і можна міцно за неї вхопитися. Тільки от обриси її занадто розмиті і незрозумілі. Нездатність конкретизувати свої бажання є головним ворогом, який заважає стартувати.

Варто розібратися у своїх справжніх прагненнях, зрозуміти, чого хочеться і як цього можна досягти. Для початку корисним буде відключення гаджетів і проведення часу з собою. Займіться самоаналізом, складаючи список улюблених справ, які приносять задоволення і якими хотілося б займатися в найближчому майбутньому. Подумайте, що зі списку допоможе втілити в реальність ту мрію, яка часто виникає в думках, дратуючи своєю привабливістю.
Далі слід окреслити шлях реалізації. Він має ґрунтуватися на об'єктивності і фактах. Складіть детальний план, розбиваючи масштабну ціль на меньші. Саме це дасть можливість споглядати наочно обраний шлях, чітко бачити наступні кроки.

— Думка інших 

Кожен прагне розуміння та підтримки з боку близьких. Адже саме ці люди є опорою, здатні мотивувати і допомогти в матеріалізації бажань. Але далеко не всі готові радо прийняти божевільну, в їх розумінні, ідею. Особливо, якщо хочеться рухатися у зворотному від шаблонного напрямку. Страшно, що засудять, розкритикують, будуть тиснути і намагатися напоумити. Варто пам'ятати, що все це лише спосіб маніпуляції і нічого корисного вона не принесе, хіба що іншим - тим самим маніпуляторам. Але поки цього не сталося - боятися нічого, адже не можна з точністю передбачити реакцію інших. Часто бачимо те, чого немає, і, не встигнувши поділитися своєю ідеєю, відчуваємо утиск. Тому важливо говорити і обговорювати, показувати своє бачення, коли думка певної людини є суттєвою. Несподівано можна наштовхнутися на заохочення і підтримку там, де очікував осуд.

Ще більше може налякати критика. Тут має величезне значення вміння відрізняти конструктивні зауваження від необгрунтованих нападок. Не варто звертати увагу на людей, які підвищують свою самооцінку за рахунок суджень і безпідставної критики. Як пише Яна Франк: «Щоб турбуватися про критику, потрібно поважати того, хто критикує».


Неможливо сподобатися кожному або отримувати тільки схвальні відгуки про свою творчість. Всі ми різні, зі своїми смаковими уподобаннями і поглядами на те, як буде краще. Коли починаєш щось робити, потрібно приготуватися до непрошеної готовності допомогти порадою знайомих. Поважайте думку близьких, але дотримуйтеся власного способу мислення.

Нова справа це завжди складно. Але ж і цікаво теж! Перш ніж думати про труднощі і проблеми, які можуть виникнути, варто згадати про приємні сторони: нові знання, знайомства, перевірка себе на витривалість, піднесений настрій через власну рішучість, особистісний ріст, збагачення життя незвичними справами та емоціями, радість від того, що вийшло, і, звичайно ж, гордість за себе.

— завжди Ваша,
Аляска.
Blog Widget by LinkWithin