10 ЗВИЧОК, ЯКІ СЛІД НАБУТИ У НОВОМУ РОЦІ


Коли ми говоримо про звички, то в голові одразу виникає образ чогось шкідливого та неправильного: обгризання ручки, чи нігтів, хрускіт пальців, харчування нездоровою їжею... Ми не помітили, як почали застосовувати їх у житті, але відмовитись й забути про них не вдається. На жаль, з корисними звичками, про які і йтиме мова, все складніше. Їх важко вписати на постійну основу, й не тільки не забувати про них, але й щоденно виконувати. Якщо вірити науковцям, то звичка формується протягом 21 дня. Потім вона стає невід'ємною частиною і збагачує нас, підвищує працездатність, зумовлює покращення сприйняття інформації, робить відпочинок більш продуктивним, аніж постійне лежання на боку, а також сприяє поліпшенню здоров'я.

Я склала свою десятку, яку буду вшивати у власні будні та слідувати ним. Поки я дотримуюсь лише незначній кількості, але потрібно їх значно розширити, аби зробити активність більш потужнішою. Ви можете скласти власний список, який буде правильним для Вас і який стане вашою платформою надалі. Коригуйте все під себе, щоб Вам було зручно на комфортно. Можливо спочатку нові справи, котрі Ви лінувались виконувати раніше, викликатимуть дискомфорт. Тоді слухайте не свій розум і його заклики повернутись в бездіяльність, а душу, яка, я впевнена, буде тільки рада змінам, якщо в результаті вони принесуть користь. Ви робите це для себе, тому викладайтесь на повну та не ігноруйте вибраний шлях.


① Ранній підйом

Мабуть, одна з найскладніших звичок у моєму списку. Важко заставити себе прокинутись, скажемо, о 7 годині. Особливо, коли нікуди не потрібно йти, а можна ще 2-3 години повалятись у зручному ліжку, де здається все таким чудовим і солодким. Збираючись на навчання чи роботу ми, як правило, схожі на ходячих мертвеців, котрі тілесно тут, але подумки десь зовсім далеко.

Ранок - моя улюблена пора в добі. Саме після підйому в мені кипить енергія, запас сил здається нескінченним, хочеться працювати безперебійно, вимагаючи від себе більше та краще. В цей час в мені бурлить потенціал продуктивної роботи, який я хочу якомога скоріше використати. Як би важко не було по вечорам, яка би апатія мене не переповнювала, зранку не залишається ні сліду від пагубних відчуттів. І ось вона я - готова працювати, генерувати нові ідеї та отримувати неабияке задоволення від процесу.

Важливо навчитись правильно використовувати свою потужність. Та для початку слід навчитись просинатись. Спочатку буде складно і Вам захочеться закопати себе в ковдрі, щоб ніхто не тривожив. Проте, коли ранній підйом увійде в звичку, Ви будете вдячні насамперед собі, що змогли привчити свій організм до нового режиму і купатись в задоволенні від перших годин нового дня.
Користуйтесь такими основними не то правилами, не то принципами: вчіться засинати раніше звичного (якщо це 12 година ночі, а то і пізніше); ставте будильник подалі від себе, аби зранку, щоб його вимкнути, потрібно було піднятись з ліжка; на мелодію ставте приємну композицію, бо ранок повинен починатись з чогось хорошого; не лежіть, а одразу, як тільки прокинулись, підіймайтесь, забуваючи про спокусу залишитись в горизонтальному положенні ще.

Нехай Ваш день починається на 2-3 години раніше, чим зазвичай. Ситно поснідайте, займіться фізичною активністю, не поспішаючи збирайтесь на роботу/навчання, щоб не бігати по всьому домі з криками: "Не встигаю", гублячи усі необхідні речі і витрачаючи час на їх пошуки. Краще повільно, в своєму темпі, робити усі ранкові процедури.
Окрім того, сам день здаватиметься довшим, що дозволить виконувати більше справ, або ж залишиться додатковий час на повноцінний відпочинок.



② Сніданок

Хоч я відійшла від правильного харчування і зараз налаштовую себе, аби повернутись, деякі корисні звички залишились. Як от ситий сніданок та стакан води. Саме з води повинен починатись Ваш день. Вона розбудить організм, пошле сигнал, що пора прокидатись. Випийте натщесерце одну склянку (добре добавити шматок лимону), зачекайте 20-30 хв (за цей час можна приготувати собі сніданок) і приступайте до самого сніданку. Забудьте, про "корисність" чашки кави, чи чаю, з ласим тістечком. Сніданок - основний прийом їжі. Ним ні в якому разі не треба нехтувати. Проте про це ми часто забуваємо, вважаючи, що бутербродом можна вдосталь наїстись. Навпаки - Ви повинні бути ситими після, аби було вдосталь сил та бадьорості на весь день. Задайте правильний тон, привчаючи шлунок до нових правил.

Важливо не лише багато з'їсти в цей період, але й ставити в пріоритет здорові харчі. Найкращий варіант - вівсяна каша. Додайте до неї сухофрукти, фрукти, горіхи, мед та зрозумієте, що насправді це надзвичайно смачна страва. Не лише вівсянка, але й усі інші каші будуть вірним рішенням. Беріть до уваги власні смаки та чаклуйте на кухні. Зараз для мене немає нічого кращого зранку, аніж тарілка вівсянки, навіть, якщо вона без смачних добавок.
Найбільше енергії нам дають фрукти, які можна їсти без будь-якої обробки, або зробити собі смузі, котрий робиться доволі легко, якщо під рукою є блендер і певний набір фруктів.
Не забуваємо і про традиційний сніданок - омлет. Додайте туди пригорщу зелені та збагатіть смак овочами. Або ж вже згаданий вище бутерброд. Однак замість майонезу та ковбаси, використайте листя салату з овочами та шматок сиру.
Кисломолочним сиром добре вечеряти, але і зранку він буде хорошим вибором. Це не тільки смачно, але й поживно. Додайте сметану, чи натуральний йогурт, киньте фрукти й насолоджуйтесь.


③ Для тіла та душі

В здоровому тілі - здоровий дух. Всі цю фразу неодноразово чули, але більшість пропускали повз вух. Пора це змінити і зайнятись фізичною активністю. Спорт допоможе навести порядок у житті, стати не лише фізично привабливішим, але й більш організованим. Він допоможе з мотивацією, адже якщо Ви зуміли перебороти власну лінь, приміряти зручні кросівки та вибігти на стадіон, то Ви зробили перший крок до своєї цілі. Так, і без фізичних вправ можна дійти до поставленої мети, проте спорт формує нашу мотивацію. Зберіться і зробіть це. Важко бігати? Запишіться в тренажерний зал. Не підходить зал і хочеться чогось більш спокійнішого? Йога завжди поруч. Лишень не шукайте виправдань, не відкладайте на "кращі часи", а приступайте вже зараз. Будьте красивими не лише зсередини, але й зовні. Докажіть собі в першу чергу, що Вам під силу абсолютно все.


④ Планування

Один з основних пунктів, котрий я бажаю освоїти цього року - планування та організація свого часу. Навчитись не витрачати його на всякий непотріб, я правильно використовувати - продуктивно та з користю. Щоб і навчання, і улюблені заняття, і відпочинок гармонійно поєднувались і на все вистачало часу. Я вирішила не тягнути з цим, та вже на початку січня склала план на місяць. Однак з кожним днем розумію, що не попадаю в нього. Не те, щоб відстаю - змінюю. Напевно неможливо скласти точний графік всіх справ на місяць вперед, бо майбутнє зовсім непередбачуване, часто щедро обдаровує нас змінами й спонтанними подіями. Потрібно навчитись до них пристосовуватись і швидко міняти свій напрям, якщо цього вимагають обставини.

Та перш ніж взятись за планування великих відрізків часу, слід для початку чітко визначити основні заняття за день. Неважливо, чи він буде довгим, чи зовсім коротким - головне, щоб не пустим. Не проживайте життя даремно. Не витрачайте свої будні на зовсім непотрібні та пусті речі. Я не кажу, щоб Ви зовсім від них відмовились, адже іноді вони приносять справжню радість та втіху, але ставте на перше місце, щось більш важливе. Те, що приведе Вас до поставленої мети. Наситить дні змістом.

Візьміть свій записник та напишіть що би хотіли і що в змозі виконати сьогодні. Займайтесь цим на початку дня, або ж вечері - коли Вам зручніше. Не відтягуйте важливі справи. Чим скоріше їх виконаєте - тим скоріше позбудетесь. Тверезо оцінюйте свої можливості, не вимагаючи чогось неможливого. Так, Ви здатні на все, але слід раціонально використовувати свої вміння та отримувати задоволення від роботи.

Плануйте не лише свою роботу, але й відпочинок. Він теж являється важливим фактором продуктивності. Якими б наполегливими, старанними й енергійними Ви не були, з непомірною кількістю справ, сили поступово покинуть Вас. Аби не вичерпатись повністю і в результаті не перетворитись на беземоційну калюжу, краще зробіть паузу та як слід відпочиньте. Але про це трохи згодом.


⑤ Доза свіжого повітря

Гуляйте. Якомога більше часу проводьте на свіжому повітрі. З'явилась вільна хвилина? Замість того, щоб дозволити соціальним мережам забрати себе у свій полон, краще вийдіть на вулицю. Пройдіться по дорогим серцю місцям, згадайте приємні моменти та створіть нові. Поспілкуйтесь з сусідами, знайомими, прохожими, що снують повз. Зі Світом. Не варто дивитись на погоду за вікном. Можна радіти і сильній зливі, і непокірному вітру, і кучугурам снігу, і яскравому сонцю, що засліплює. Зовсім не важливо в якому настрої перебуває природа. Інше діло те, що відбувається у Вас всередині.

Замість піших прогулянок можна взяти велосипед. Головне не сідайте в транспорт, який буде лише відгороджувати Вас від довкілля. Знаходьте нові місця, навіть, якщо знаєте своє місто добре. Завжди можна відшукати щось небачене раніше. Звертайте в незнайомі вулички, задирайте голову вгору, аби помилуватись архітектурою та побачити своє поселення з незвичного кута огляду. Беріть зручне взуття і вирушайте. Спостерігайте за вічно зайнятими людьми, а самі насолоджуйтесь вільним часом.


⑥ Улюблене заняття

В потоці невідкладних справ потрібно не забувати про те, що дійсно важливе – про улюблену справу. Слід кожного дня рухатись до своєї мрії. Навіть, якщо кроки будуть зовсім крихітними. Вони присутні, а все інше прийде з часом. Ніщо значне не появляється одразу. Слід неабияк потрудитись, перейти через занепади, сумніви, безсонні ночі, щоб отримати бажане. Це кропіткий процес, зате результат того вартий. Запасайтесь терпінням і крокуйте до цілі. Ця звичка одна з найголовніших, адже приведе до бажаної мети. Тому забувайте про лінощі, адже Ви робите це для себе - тут слід повністю віддатись. Створюйте щось для себе. Будуйте власне майбутнє, навіть, якщо зараз воно здається зовсім примарним й нечітким. Все буде. Згодом. А поки робіть те, що вмієте. Що подобається. І воно обов'язково до чогось Вас приведе. Дочекайтесь, та ні в якому разі не звертайте назад. Ваш шлях направлений лише вперед. Заставте себе рухатись і забудьте про стояння на місці.


⑦ Добра справа

Світ загине не лише без любові (як казав Іван Байдак), але й без добра. Чомусь ми забули про допомогу без вигоди для себе. Просто так. Бо хочеться. Дедалі більше задумуємось "А що воно принесе мені?", "Яка з цього користь мені?", "Що я отримаю в результаті?", і зовсім забуваємо про більш сердечну складову. Згадайте, коли Ви востаннє допомагали комусь - колезі, мамі, незнайомцю - з щирими намірами. Самі проявили ініціативу.

Правило бумерангу працює, тому сійте добро. Залишайтесь людяними, не відвертаючись від того, хто просить допомоги. Будьте доброзичливими та щедрими. Віддавайте, бо отримаєте ще більше. Будьте тим, хто розвіє стереотипи, що моральність та порядність зникла. Поверніть її. Не обов'язково робити щось глобальне, забуваючи про власні потреби та бажання. Зробіть дрібницю, але зробіть! Якісно, немов стараєтесь для себе. Нагодуйте бродячих собаку чи кота, приберіть кімнату зранку, приготуйте сніданок/обід/вечерю, зробіть подарунок ближньому, про який той давно мріяв. Однак не давайте "сісти собі на голову", бо люди знають як користуватись чужою щирістю. Вмійте відмовити на прохання, які суперечать Вашим принципам і які сіють нещасливі зерна. Не потрібно робити щось через силу. Керуйтесь хорошими думками та намірами.


⑧ Відпочинок

В погоні за успішністю ми часто забуваємо про те, що має не меншу вагомість - відпочинок. Час, коли можна зустріти з розпростертими обіймами бездіяльність. Все те, що здається незначним, але насправді відіграє важливу роль в спектаклі, який ми режисируємо власноруч - життя. Не забувайте про дрібниці, які роблять будні більш повними на щасливими. Не відмовляйтесь від них. Навіщо перевантажувати себе, що понесе за собою нічого хорошого, окрім перших нот апатії, а то і депресії? Робіть все поступово і не забувайте про перерви. Влаштовуйтесь зручніше на пишних м'яких подушках, заварюйте улюблений напій та звільняйте думки про роботу. Забудьте про невиконане на деякий час і займіться тим, що приносить задоволення.

Уявіть, що Ви - автомобіль, який невпинно рухається вперед, з величезним бажанням чимскоріш дійти до фінішу. Проте без вчасних заправок нічого не вдасться, і Ви станете на місці, набираючи номер того, хто зможе допомогти. Самі не справились. Пам'ятайте і про світлофори, які червоним забарвленням попереджають про зупинку. Проігнорувавши їх, можна нанести шкоду не тільки собі, але й іншим. А до чого ці жертви? Можна ж рухатись плавно, не поспішаючи, зате впевнено.


⑨ Спілкування з рідними

Кожного дня ми бачимо обличчя рідних. Часто навіть не намагаємось поцікавитись як їхні справи, про що вони думають, що їх тривожить. Вони стали атрибутом нашої реальності, який ми сприймаємо як належне. Закриваємось у власних кімнатах - у собі, тим самим відгороджуючись від тих, хто про нас піклується. Сліпо віримо, що вони завжди поруч. Та реалії більш жорстокіші і не встигнеш оком мигнути, як рідних не стане. Така плинність життя, і завадити їй ми не можемо. Однак можемо бути поруч, забути про байдужість, старі образи, постаратись зрозуміти. Не нехтуйте спілкуванням з тими, хто справді важливий. Хто буде поруч, навіть, якщо відмовляється бачити Світ з Вашої сторони, якщо не хоче приймати Ваш вибір і сторониться Вашої думки.

Не обов'язково обмінювати фальшивими люб'язностями. Краще в такому разі мовчати, аніж брехати. Можна просто приготувати щось смачне, пригостити батьків, подивитись телепередачу разом з ними. Просто бути поруч. Цього достатньо. Не зациклюйтесь на тому, що було сказано чи зроблено раніше, навіть якщо воно завдало болю. Є тільки зараз. А зараз неважливі ні чвари, ні старі непорозуміння.


⑩ Вечірнє читання та чашка чаю

Закінчення робочого дня теж має значення. Для того, щоб втілити першу звичку зазначену в цьому дописі - ранній підйом, слід з не меншою увагою підійти до нічних процедур. В мене вони мають вигляд чашки зеленого чаю, який допомагає травленню та наповнює мене спокоєм, та пари глав книги. Не стану приховувати - найкращий час для читання для мене - ранок. Проте перші години хочеться використовувати з більшою користю, а вже останні приділяти насолоді за книгою. Читання розслабляє, якщо, звісно, це художня література. Хоча на цей рік в мене в планах багато літератури, яка допоможе самопізнанню, тому тут потрібна концентрація, котра точно відсутня в мені по вечорам.

Подумайте, що розслабляє Вас: повільна музика, в'язання/вишивка, дихання свіжим повітря на балконі, спостерігання за безкраїм небом. По вечорам приділяйте час собі, звільняючись від напруження, щоб зранку бути готовим до старанної праці.

— завжди Ваша,
Аляска.
Blog Widget by LinkWithin