КОЛИ БРАКУЄ ВЕСНИ

Навряд чи ту погоду, що вирує навколо, можна назвати весняною. Сніг, котрий втратив свою чарівність, колючий дощ, сльота, навіжений вітер і холодне сонце, яке дражнить, з'являючись лишень на декілька хвилин. Тільки організм пробудився після довгої лінивої зимової сплячки, зумів налаштуватись на продуктивність, як раптово весь внутрішній запал і ентузіазм були змиті напором опадів. Важко зберегти жагу до активної діяльності, спостерігаючи за невдалими квітневими жартами. Та хто сказав, що сонячний настрій неможливо створити власноруч? Відганяємо від себе пригніченість, на яку вплинули погодні умови, лінь, що поступово проявляється, адже так і хочеться зануритись в тепле зручне ліжко, набрати кілограми смаколиків і жити в минулому - в новорічних святах, де нічогонероблення було основним заняттям. Тільки от на вулиці зовсім не січень, хоч на перший погляд і не скажеш, і навчання/робота підганяє.

Окрім того, що слід змушувати себе бути максимально продуктивним, вперто ігноруючи небажання, та ще й плани насолодитись спекотними прогулянками з приятелями раптово опустились на кінець списку. Радість від очікуваного веселого проведення часу змінилась обуренням і претензіями до погоди. Однак слід навчитись пристосовуватись до змін, якими б негативними вони не здавались, і використовувати їх собі у користь. Подивившись на все з іншого ракурсу, можна зрозуміти, що можна ще трохи поніжитись в своїй кімнаті, доробити всі ті плани, котрі залишились в графі "зробити", приділити час навчанню, бо ж сесія зовсім скоро, а нагулятись вдосталь можна буде і літом.
Мої роздуми на тему чим ж можна зайнятись вдома, коли душа просить сонця і дози свіжого повітря, вилились в цей допис. Отож, я пропоную Вам розглянути низку ідей/справ/завдань, які скрасять очікування справжньої весни.

① Підготування до Пасхи

Вже якось звично, що на Пасху погода не тішить, але на цей раз вона явно переборщила. Проте на сам процес приготування вона не впливає. Тому дістаємо бабусині рецепти запашних пасочок, проявляємо кондитерські здібності в декоруванні і насолоджуємось результатом.
Ще з дитинства Пасха залишилась найсвітлішим святом в році. Мене переповнюють теплі спогади, коли разом з прабабусею заварювали цибулиння, аби крашанки набули насиченого червоного забарвлення, якого не доб'єшся ніякими штучними барвниками. Як звечора складали у кошик усі необхідні складові, боячись щось забути. Акуратно розставляли все, накриваючи зверху вишитим вручну рушником. Тоді бажання поспати добровільно відганялось і опівночі всі прямували до церкви, де після 6 годин служби, вистроївшись нерозривним кругом навкруги церкви, запалювались свічки, а священик поволі обходив кожного. На жаль, подібної атмосфери вже нема, хоч я неодноразово намагалась її відтворити. Тепер все стало більш буденним, зникла тодішня магія і відчуття причетності до чогось значимого.

Проте любов до підготувань нікуди не ділась, а тільки розвинулась. І хоч всілякі хенд-мейди явно не моє, бо ще змалечку в руках все "горіло", проте коли справа стосується розписування яєць, то я тут-як-тут. Зараз існує шалена кількість різноманітних методів, які зроблять писанки оригінальними й невимовно красивими. Тому гугліть, надихайтесь ідеями на пінтересті і проявляйте фантазію. Що може бути кращим, аніж вечором засісти за творчу роботу, яка і роботою не здається, бо для душі.

② Квіти

Коли я чую про весну, то в голові одразу виникає образ квітів. Хочеться заповнити ними все! З нетерпінням чекаю, коли дерева вкриються білим цвітом, забираючи погані думки, адже хіба можна тримати в собі негатив, коли на вулиці справжня казка? Ну а поки цього не сталось, то можна власними руками створити квітучий простір навколо. Не обов'язково купувати величезні букети, витрачаючи немалі кошти. Можна обійтись скромним букетиком, який буде радувати на робочому столі. Або ж купити вазони, що не є проблемою у любу пору року, і заставити ними підвіконня, утворюючи такий собі декоративний сад.

Також чудовим варіантом буде використання свого творчого потенціалу, роблячи квіти самостійно. Для цього можна використовувати стрічки, папір, тканину, цукерки, пластикові пляшки, пластилін, бісер, помпони... Ідей безліч, головне дати волю фантазії, розрахувати свої здібності, не боятись експериментувати і починати.

③ Меню

Про ціни і нагадувати не потрібно, думаю, всі відчули їхній ріст. Через що харчуватись правильно стало важче й дорожче. Хоча я з тих, хто знає, що правильне здорове харчування не вимагає значних коштів, як то багато хто думає, але дивлячись на ціну бананів, чи будь-яких інших фруктів, призадумуєшся. Проте все залежить від витрат за день. Якщо чимало коштів йде на шкідливі продукти, які не тільки не принесуть організму користі, але й згубно на нього вплинуть, то краще згадати про фрукти та овочі. Поступово відмовляємось від усіх шкідливостей, бо ж весна - пора нападати на зелень!

Так як не погуляєш, через що приходиться продовжувати сидіти вдома, то можна використати цей час на підвищення своїх кулінарних здібностей. Запасіться рецептами пх-випічки (*пх - правильне харчування), заповнюйте вільні сторінки книги рецептів, фантазуйте, що можна приготувати з наявних у холодильнику продуктів. Адже навіть з одного продукту можна створити безліч страв!

④ Фільми і книги

Саме ці 2 речі найкраще створюють потрібний настрій. Я постаралась пригадати усі кінострічки та історії, зафіксовані на папері, які надихають, розважають і вселяють віру в краще.

Фільми:
"Неймовірне життя Уолтера Мітті" - історія, котра мотивує, заставляє згадати про мрії, які в силу певних обставин були забутими. Знову повірити в себе й кинутись в обійми світу.
"З любов'ю Розі" - романтична комедія, яка зробить холодний вечір особливо приємний і затишним.
"Готуємо щастя за рецептом" - естетичний рай для тих, хто любить смачно попоїсти, чи ж сам полюбляє попоратись на кухні. Про те, як один крихітний задум (на перший погляд зовсім безглуздий), перетворився в щось більше.
"Поки я жива" - пронизлива історія кохання, котра не зможе не розчулити.
"Крихітка" - неймовірна Кіра Найтлі, яка опиняється в ситуації, з якою кожен має зіштовхнутись - дорослішання.

Серіали:
"Хор" - стаєш частиною чогось справді особливого - стаєш особливим. Руйнування стереотипів, іноді повні нісенітниці в сюжеті, але такі милі серцю, надзвичайні кавери на забуті й популярні композиції. Сім'я. Серіал, який геніальний в своїй простоті та задушевності.
"Новенька" - в таку похмуру погоду порція сміху - саме те, що потрібно. Гайда в квартиру до 3 кумедних хлопців, які точно не дадуть засумувати.
"Дві дівчини без копійчини" - доволі довго звикала до цих дівчат, часто дивилась з нерозумінням й не сприймала їхні рішення. Проте зараз це, безумовно, любов.
"Зої Харт з південного штату" - нічого фантастичного,  занадто смішного чи романтичного. І в цьому вся чарівність. Маленьке містечко Блубелл стає таким рідним, незважаючи, що ніколи там не побуваєш. Наче другий дім, а всі мешканці - велика родина, яку кортить скоріш обійняти.
"Бруклін 9-9" - якісний гумор, колоритні персонажі, доволі банальний сюжет, але незрівнянна реалізація. Один з "най-най" і, мабуть, фаворит серед усіх інших комедій.

Книги:
"Всього один день", Г. Форман - щедра порція романтики в першій половині і шлях самопізнання в другій. Велика ймовірність того, що і Ви відчували щось подібне.
"У пошуках Аляски", Дж. Грін - обожнюю кожний твір Гріна (на те він і один з улюблених письменників сучасності), та чомусь саме "У пошуках Аляски" хочеться перечитати у цю пору.
"Їсти, молитись, любити" Е. Гілберт - пошуки себе, звільнення від своїх страхів, переживань, минулого. Почати вільно дихати. Жити.
"Зільбер. Перший щоденник сновидінь", К. Гір - ну дуже дівоча книга, яка вабить своєю простотою і оригінальністю одночасно.
"Записки на гітарі", М. Амато, - неодноразово писала про цю історію, яка мене досі зігріває, варто лишень згадати.

⑤ Дошка натхнення

Інколи просто необхідно зробити паузу в активності, залишитись наодинці зі своїми бажаннями, ретельно в них розбираючись і визначити подальший напрямок. Погана погода тільки посилює ефект спокою і розміреності. Хочеться зробити щось красиве своїми руками, яке би не тільки радувало очі, але й надихало. Так можна зібрати усі журнали, що є вдома, і почати працювати над власною дошкою натхнення, чіпляючи на неї всілякі цитати, зображення, що мотивують. Неважливо що - лише б це позитивно впливало на Вашу діяльність.
Ще одним варіантом може бути створення дошки візуалізації, де тим ж принципом вирізання з журналів (чи можете це зробити в фотошопі, чи будь-якій іншій зручній для Вас програмі) формуємо колаж побажань на майбутнє. Розглядаючи кожного дня зображення, не помічаємо, як вони стають реальністю. Я сама робила подібне, тому знаю, що це працює.

⑥ Скрапбукінг

І хоча мої спроби зробити щось справді красиве закінчились доволі сумно, я не можу не включити в свої рекомендації скрапбукінг. Якщо Ви не знаєте, що це, то не полінуйтесь полазити в youtube, pinterest, чи ж навіть гуглі. Ви будете зачаровані, як і я. Збирайте свої спогади на сторінках скрапбуку, пишіть про поїздки, робіть тематичні блокноти, чи ж просто збирайте красиві фотокартки, які будуть надихати. Ручна робота переносить у зовсім інший вимір, концентрує і дає відпочити розумово, приносячи чимало задоволення. Окрім того, через декілька років можна буде відкрити записник, віддаючись хвилям спогадів. Це як особистий щоденник, де оформлення, здебільшого, стоїть на першому місці.
Щоб зробити свій скрапбук максимально привабливим естетично, можна запастись канцелярією, чи ж навіть спеціальними дрібницями для скрапбуку. Їх широчезний асортимент приголомшує і заставляє губитись при виборі. Ця справа поглинає, точно Вам кажу.

⑦ Розчистити простір

Можливо прибирання і не передбачає нічого приємного, однак, погодьтесь, іноді так добре стає на душі, позбавляючись від непотребу. Звільнити полиці від мотлоху, розсортувати записи, "почистити" комп'ютер від зайвих матеріалів... Наведення порядку часто піднімає настрій, стимулює до звільнення простору не лише в матеріальному розумінні, але й проведенню генерального прибирання у своїй голові.

Змініть декорації в своїй кімнаті, навіть якщо зміни будуть зовсім крихітними. Додайте більше деталей, які зроблять вигляд приміщення більш чепурним. Задумайтесь, чого ще не вистачає, чого ще хочеться бачити особисто Вам і зробіть це. Позбудьтесь від фіранок, що встигли набриднути, змініть звичні барви, переставте робочий стіл, купіть/зробіть ловця снів, поставте більше вазонів. Тут все повинно бути по Вашому - на то ця кімната і Ваша.

⑧ Реалізація задуманого

Згадайте про те, що давно планували, але потім не вистачило часу, забракло бажання, мотивація майстерно заховалась. Якщо не знаєте чим зайнятись, то найкраще рішення - знайти нове захоплення. Використовуйте кожну хвилину з користю. Давно мріяли опанувати гру на гітарі? Хотіли вишити величезну картину? Написати власну книгу? Вивчити тонкощі японської мови? Створити власний онлайн-журнал? Підвищити навички в приготуванні їжі? Вперед! Цей час належить лише Вам, тому тільки Ви можете вирішувати як ним розпоряджатись. Не забувайте, що нове захоплення це не тільки важке освоєння, але й піднесеність, хороший настрій від початку нової справи і, в першу чергу, задоволення від процесу. Адже так приємно пізнавати, щось нове. Те, що сам захотів, а не змусив хтось інший.

⑨ Підготуватись до сесії

От за що слід бути вдячним грізному настрою погоди, так це за те, що вона не манить вийти погуляти. Тобто можна сконцентруватись на навчанні не відволікаючись на бажання гайнути з друзями на природу. Сесія, як би прикро не було це усвідомлювати, вже майорить на горизонті, єхидно посміхаючись. Так що, поки весняні барви не взяли під контроль місто, краще зараз виконати усю необхідну роботу, як от написання КПІЗів/ІНДЗ, і не  звалювати всі завдання на останню ніч. Організуйте свій час, рівномірно розставляючи справи, аби навчання не здавалось муками. В майбутньому Ви будете осипати себе подяками.
⑩ Посиденьки з приятелями

Те, що не можна в повній мірі насолодитись легким весняним повітря з приятелями, ще не означає, що потрібно себе обмежувати в спілкуванні з ними. Адже є безліч чудових закладів, де можна весело провести час і, головне, тепло. Скоштувати нові страви, завести цікаві знайомства, дізнатись про незнайомі місця в своєму місті, знайти улюблений десерт, сходити на невеличкий акустичний концерт, відвідати творчий вечір в затишному приміщенні.
Окрім того, можна зібратись з найближчими знайомими у когось вдома, запастись попкорном і насолоджуватись фільмами. Влаштувати тематичні посиденьки, поговорити по душам, поділитись переживаннями, щедро дарувати підтримку і обійми, почати реалізовувати новий спільний проект і т.д.
Зовсім не важливо, що там за вікном, чого не скажеш про погоду всередині Вас. Не забувайте про це.

— завжди Ваша,
Аляска.
Blog Widget by LinkWithin