МІЖНАРОДНИЙ МІСЯЦЬ НАПИСАННЯ КНИГИ

Календар готовий транслювати листопад, а значить NaNoWriMo теж приготувалось до старту. Минулого року я вперше почула про цей міжнародний захід, який мене не на жарт зацікавив. Пильно стежила за учасниками, котрі ділились своїми думками, переживаннями, розповідали про труднощі. Деякі здавались, не встигаючи за графіком, декому забракло мотивації та бажання, але є і ті, хто надрукував 50 тисяч слів, об'єднаних однією сюжетною лінією. І вони пишаються собою. Можливо, їхній твір надрукують, бо ж траплялось і таке. Наприклад, багатьом відома "Води слонам" написала в рамках цього проекту. А ще "Нічний цирк", "Ліс рук та зубів", "Фанатка", які вже перекладені російською й користуються популярністю.

Цього року я вирішила випробувати себе в щоденній роботі над книгою, бо це одне із головних правил проекту. Про правила, а також що, для кого і чому, ми і поговоримо далі.
Я знаю, що буде нелегко, як може здатись; знаю, про власну підступну лінь і бажання все кинути на півдорозі, які з'являються через тиждень-два; але знаю і про віру й намір побачити завершену повноцінну книгу. Цього разу я не збираюсь продумувати події, ретельно зважувати кожне слово й поворот подій. Хочу щоб текст просто лився, щоб пальці швидко стукали по клавіатурі, а фантазія не знала рамок. Зараз в мене є лиш нечітке уявлення, про що ж буде моя книга. Але я впевнена в одному - вона буде. Такою моєю, неідеальною, але довгоочікуваною.




— ЩО ЗА ДИВНЕ "NANOWRIMO"? —

NaNoWriMo - флешмоб для тих, хто хоче спробувати себе в ролі письменника, хто давно мріяв про книгу свого авторства, хто любить писати і хоче кинути собі виклик. Це американський проект, який вже 16 років поспіль об'єднує тисячі людей з усього світу, запалених ідеєю написати власну книгу.  У 1999 році, коли проект зробив перший крок, 21 людина взяла у ньому участь, і лише 6 з них дійшли до бажаного фінішу. Тепер розміри зросли до сотень тисяч, що дає проекту звання міжнародного.

В першу чергу, цей проект - перевірка себе. Він допоможе переступити через страхи, невпевненість, виховати дисципліну й навчити плануванню часу. Є чимало охочих написати власний об'ємний твір. Та деякі з них мають страх перед білим аркушем й все ніяк не можуть розпочати, інші покидають ідею, втрачаючи віру у власні сили й у сам задум. Причин здатись багато. І одному цей шлях подолати важко. І тут на допомогу приходить NaNoWriMo. Форуми, зустрічі, ігри... Все це мотивує на продовження, бо коли відчуваєш, що хтось переживає те ж саме, коли є розуміння й підтримка, то пройти шлях набагато легше.

Тут ти пишеш для себе, даєш цілковиту волю фантазії й бажанням, вбиваєш внутрішнього критика й перфекціоніста. Створюєш власний світ, де все відбувається за твоїми правилами. Не потрібно перейматися редагуванням, зважувати кожне слово, складати схеми розвитку подій й продумувати кожен крок. Ти просто пишеш. Стаєш частиною тексту.
NaNoWriMo - це практика. Відомо, що регулярність - шлях до успіху. Коли ти багато тренуєшся, то удосконалюєш свої навички, а значить починаєш робити роботу краще. Практика, практика і ще раз практика. Завдяки цьому проекту ця практика є, та ще й з приємними бонусами.

Є ті, хто скаже, що подібний формат написання - суцільне знущання з творчості, бо ж банальна набивка тексту, але, як я вже написала, це, в першу чергу, практика. Це тренування. яке покращує навички володіння мовою, розвиває письменницькі вміння і, як показала статистика, є чимало виданих книг. Тобто є непогані шанси побачити свій роман надрукованим.

— УМОВИ УЧАСТІ В ПИСЬМЕННИЦЬКОМУ МАРАФОНІ —


Мета; 50 тисяч слів.
Дедлайн: 31 листопада.
Нагорода: сертифікат від організаторів й готова чернетка повноцінного роману.

Це головні, та й єдині вимоги. Ви можете писати де завгодно, коли завгодно і як завгодно. Любий жанр і мова (якщо це ієрогліфи, то слід обрати мову, де присутні літери, бо при кінцевому рахунку, саме це визначить вашу перемогу/програш).
Якщо ви хочете взяти участь, то спершу зареєструйтесь на офіційному сайті: nanowrimo.org. Саме тут можна дізнатись детальніше про все-все, що стосується проекту, а також знайти однодумців зі своєї країни, а то і міста. Реєстрація дуже проста, тому вперед! Далі, в процесі написання, слід викладати звіти про прогрес. А за допомогою спеціального лічильника можна загрузити весь готовий матеріал, який і визначить на якому етапі написання ви перебуваєте.
А далі, коли роман готовий, з 25 до 31 листопада загружаємо рукопис на сайт. Одразу після цього вас занесуть до переможців і дадуть спеціальний сертефікат pdf-формату.

завжди Ваша,
Аляска
Blog Widget by LinkWithin