ЩАСЛИВЕ ЖИТТЯ ВІД ГРЕТХЕН РУБІН

Моя скриня з цінними книжковими знахідками нарешті поповнилася. Поки що подібних книг в моєму житті зовсім мало, тому, як тільки я розумію, що тримаю в руках те, що мені потрібне так само, як вівсянка кожного ранку, готова стрибати, плескаючи в долоні, ненаситно радіючи. Доволі скептично відношусь до подібної літератури, однак цього року я дала собі обіцянку читати більше текстів, направлених на саморозвиток, та й захотілось детальніше познайомитись з проектом, який я вирішила втілити.

Гретхен Рубін, котра і виступає автором книги, якось задумалась про поняття "щастя", і в ході роздумів склала власний проект, який має прозору нехитру назву "Щастя". Озброївшись відповідною літературою, вона черпала все більше і більше інформації, яку потребувала для втілення свого задуму. Так поступово сформувалась схема проекту: кожного місяця потрібно обрати певний сектор, якому буде присвячений цілий місяць. Цілю було розібратись у власних недоліках, котрі потрібно виправити, попрацювати з ними, аби досягнути того самого величного і довгоочікуваного щастя. Хоча, дивлячись на Гретхен, ніхто з її знайомих не міг сказати, що у її житті не вистачає радості. Любляча сім'я, перспективна робота... та чогось бракувало. Саморозвитку. Хоч знайомі Гретхен зустріли її доволі холодно, з виразним нерозумінням та навіть насмішками, вона зуміла настояти на своєму, попри усі сумніви, й розпочала з 1 січня працювати над собою.

Зараз на ринку часто можна зустріти подібного роду книги, які своїми заголовками кричать обіцянками, що покращать рівень життя, наповнять будні світлом й Ви будете жити приспівуючи. Проте теорія-теорією, а от на практиці прочитане застосувати важче. Гретхен Рубін ж зосередилась саме на практичній основі, сформувавши написане на подобі звітів, де вона ділиться своїми успіхами, невдачами, перемогами, сумнівами. Вона шукає істину, яка би змогла її наблизити до того, чого вона так сильно бажає - щастя. Читач має змогу зазирнути у її рутину, що, думаю, значно зближує його з автором. Саме завдяки прикладу на власному житті простіше винести корисні поради для власної буденності. Наведено безліч сімейних ситуацій, де кожен може впізнати себе, задумуючись про правильність власних дій.


За цю книгу слід братись тим, хто має намір щось змінити. Хто хоче розвиватись, вписувати у своє життя нові звички, що відають користю, хто бажає взяти все, що відбувається, під свій контроль і бути відповідальним за власні вчинки. Це серйозний крок, який рано чи пізно все ж буде треба зробити. Станьте кращими. Прийдеться поборотись з внутрішнім Я, однак цей проект допоможе не лише зробити життя більш продуктивнішим, використання часу ефективнішим, але й позбавить Вас від незадоволення собою. На це піде не один рік, а значно більше часу. 365 днів - умовна позначка, зручна для використання, що позначає старт. Старт до досягнення бажаного. Вдосконалюватись потрібно завжди. Будуть дні, коли захочеться на все махнути рукою зі словами: "Навіщо воно мені?". І не потрібно корити себе за хвилини слабкості. Значно важливіше пробачити себе й повернутись на обраний шлях щастя. Бо коли Ви будете виконувати все, що поставили собі за ціль, то радості додасться, від розуміння, що Ви знаходите в собі сили й не здаєтесь. Чи є кінець в цьому проекті? Ні, напевно. Адже ми наповнюємо себе кожного дня новими позитивними емоціями, характеристиками, думками, котрі хочеться зберегти й пронести до кінця.

Книга служить відмінним мотиватором, який потрібно мати під рукою. Незважаючи на всі труднощі, що виникли у ході проекту, Гретхен продовжує свій тернистий шлях. На запитання в грудні, коли відведений термін довжиною 12 місяців себе вижив, чи вона стала щасливішою, вона впевнено відповідає, що так. Можливо ці зміни не кидаються в очі, однак вона відчуває їх, що є головним. Гретхен думає, що стала щасливішою, а значить так воно і є. Протягом усього періоду зустрічались підйоми, що віддавали ейфорією, були й лінощі та занепад духом. Від раптових зривів не втекти, але можна постаратись з ними боротись, здобувши в результаті перемогу. "Бути тяжкою людиною легко, легкою - тяжко". Важко змовчати, не піддатись спокусі критики, погіршити ситуацію своїми словами, важко кожного дня виконувати власні обіцянки, важко намагатись зберегти позитивний настрій попри все, що відбувається. Але  ж воно того варте.

То ж я Вас закликаю встати на шлях організації, планування, контролю, розвитку, очищення й, звичайно, щастя. В книзі також є наявні відгуки читачів блогу Гретхен, які діляться власним досвідом, враженнями та порадами. Вони наштовхують на нові ідеї, які можуть бути сприятливими у власному житті, додаючи книзі ще більше моєї симпатії.

Особливу увагу я хочу приділити 12 заповідям, які Гретхен склала для себе, постійно пам'ятаючи про них і дотримуючись. Надихнувшись її прикладом, читачі блогу почали складати свої правила, приклади яких теж можна знайти в книзі. На початку року я давала собі обіцянки, котрі, в принципі, відповідають формату, хоча їхня кількість перевищує заданий. Зараз я хочу доповнити свій список, одночасно його скорочуючи, виділивши найосновніше. Однак я знаю свою пам'ять, на яку не можна покладатись останнім часом. А я хочу, щоб складені "заповіді" знаходились постійно в моїй голові, направляючи мене. В книзі "Проект Щастя" Гретхен згадує про гіпноз. Гіпнотизер попросив її принести на прийом список речей/якостей/настанов, котрі жінка хоче зробити постійним атрибутом свого життя. Шляхом навіювання він зачитав усе, що вона бажає бачити на постійній основі у своїй реальності, записуючи все сказане на касету. Цей запис Гретхен повинна слухати кожного дня, тим самим налаштовуючи себе, не дозволяючи забути те, до чого вона прагне. Ця ідея здалась мені доволі цікавою та продуктивною, тому, з'єднавши ці два замисли, я прийшла до наступного: не тільки скласти свої 12 заповідей, але й записати їх на диктофон, прослуховуючи кожного ранку. Думаю, що саме така методика зможе принести результат й бути найбільш продуктивною. А самі мої заповіді виглядають наступним чином:

1. Будь собою!
2. Змирись і розслабся.
3. Не вмішуйся в життя інших.
4. Пробачай себе.
5. Виходь зі своєї зони комфорту.
6. Будь чесною з собою та з іншими.
7. Веди себе так, як хочеш себе відчувати.
8. Кожен твій вчинок є правильним.
9. Ниття ні до чого хорошого не приведе.
10. Не смій зупинятись.
11. Кажи життю: "Так!"
12. Довіряй своєму Світу.

В ході читання в мене виникало багато думок, які я виводила в своєму записнику, аби згодом про них згадати, а що головніше - не забути. Тому далі я хочу написати усі мудрості, котрі поповнили мою валізу знань, яку я так оберігаю. Щиро вірю, що і Ви знайдете в наступних словах щось корисне для себе.

◦ Усі відповіді нам вже відомі. Потрібно лиш дочекатись моменту, коли вони розкриються.
◦ Потрібно навчитись сміятись над собою. Жити краще, коли концентруєшся лише на позитиві.
◦ Не слід очікувати допомоги від інших, якщо це "щось" потрібно лише тобі. Покладись на власні сили. Хоча просити допомоги - цілком необхідна річ, в якій немає нічого ганебного.
◦ Замість критики краще помовчати.
◦ В негативних ситуаціях важливо навчитись бачити користь, змінюючи своє відношення до ситуації.
◦ Даючи волю гніву, ми його тільки посилюємо.
◦ Для щастя необхідний постійний розвиток.
◦ Ентузіазм важливіший, чим вміння.
◦ Нашим помилкам приділяють не так багато уваги, як ми думаємо. Люди по своїй природі егоїсти, тому їх значно більше хвилюють власні недоліки та промахи.
◦ Справи, які виконуєш кожного дня важливіші за ті, котрі виконуєш іноді, якими б значними вони не були.
◦ Якщо не впевнений в тексті, то краще його опустити.
◦ Для щастя потрібні нові переживання, випробування і відчуття росту.
◦ Улюблена справа сама по собі є нагородою.
◦ Можна вибрати, що тобі робити, але не дано вибрати, що тобі подобається робити.
◦ Щоб зробити себе щасливішим, слід робити щасливими інших. Робити щасливими інших легше, коли ти сам щасливий.
◦ Не судити дії інших, бо всіх обставин та причин нам не дізнатись.
◦ Колекціонувати щасливі моменти, часто до них повертаючись, коли охоплює смуток.
◦ Розпилювати лише хороші емоції, не критикуючи працю інших.

— завжди Ваша,
Аляска.
Blog Widget by LinkWithin